Kan ik een erfpacht makkelijk doorverkopen?

Er zijn geen redenen om aan te nemen dat dit niet zo zou zijn. De nieuwe koper treedt in de rechten en de plichten van de verkoper en wordt aldus de opvolgende erfpachtnemer van de grondeigenaar. De snelheid van doorverkoop hangt natuurlijk in grote mate af van hoe men vermarkt, hoeveel vraag er naar is, wat de vraagprijs is etc.

Vaak heeft de grondeigenaar modelteksten die beschikbaar gesteld worden van de erfpachtnemers zodat die eenvoudig een verkoopcontract kunnen sluiten met hun nieuwe koper. Sommige grondeigenaars bieden ook diensten aan dat zij zelf meezoeken naar een nieuwe erfpachtnemer. Uiteraard betaalt de erfpachtnemer bij het vinden van een koper een vergoeding maar hij kan ook zelf, of via een vastgoedmakelaar een koper vinden. Er zijn ook al vastgoedmakelaars gespecialiseerd in de verkoop van projecten op erfpachtgrond.

De verkoper beslist natuurlijk volledig zelf aan welke prijs hij z’n appartement op erfpachtgrond wil aanbieden.

 

Wat betekent het voorkooprecht in de praktijk?

Een grondeigenaar heeft wel een voorkooprecht. Dit betekent dat de verkoper (vaak bij monden van zijn notaris) moet vragen aan de grondeigenaar of hij wenst te kopen aan dezelfde voorwaarden als waartegen aan de nieuwe koper verkocht zou worden. Vaak is dit pro forma, zodat de grondeigenaar weet wie zijn nieuwe erfpachtnemer wordt. Grondeigenaars antwoorden doorgaans snel op aangeboden voorkooprechten door notarissen zodat dit in de praktijk niet tot vertragingen leidt. Enkel als er openstaande canons zijn, gaan grondeigenaars vaak eisen dat die eerst aangezuiverd worden.

 Heel vaak wordt een interfamiliale verkoop of een schenking, uitgesloten van het voorkooprecht. Dit betekent dat de grondeigenaar dan niet de mogelijkheid krijgt om voor te kopen.

 

Kan ik meerwaarde realiseren op een appartement met grond in erfpacht

Ja, maar natuurlijk, net als bij gelijk welk ander appartement, ook een minwaarde. Meer- of minwaarde wordt bepaald door de markt. Algemeen is het zo dat op lange termijn, bijvoorbeeld 20 tot 30 jaar vanaf heden, vastgoedprijzen hoger zullen liggen dan vandaag. Wie op korte termijn vastgoed verkoopt, ongeacht of het op erfpacht was of met de grond erbij, maakt vaak een verlies ten opzichtige van zijn totaal betaalde prijs. Bij het kopen van nieuw vastgoed, betaalt men immers heel wat gezonken kosten. Denk aan BTW, architectkosten, aanhorigheden, notariskosten, registratierechten, bepaalde afwerkingskosten etc… Dit zijn allemaal zaken die natuurlijk verloren gaan, maar dat heb je bij gelijk welk (nieuw) vastgoed.

 

Zit de meerwaarde niet in de grond?

Neen, in het recht om op die grond iets te doen. Grond waar niets mee gedaan kan worden is waardeloos of toch heel weinig waard. Denk aan het grote verschil in prijs tussen bijvoorbeeld grond in parkgebied, en bouwgrond, of nog sterker, bouwgrond waar hoogbouw op toegelaten is.  

Maar het erfpachtrecht verleent het vol genot op de grond. Met andere woorden, het recht om op die grond een gebouw te hebben dat verhuurd of zelf gebruikt kan worden, zit niet langer bij de grondeigenaar, maar bij erfpachtnemer. Zolang die ligging dus een zinvolle economische ligging is, wordt, of blijft, is waardeontwikkeling mogelijk.

 

Kan ik het schenken, of kunnen mijn kinderen het erven?

Uiteraard, erfpacht is in tegenstelling tot bijvoorbeeld huur, een zakelijk recht. Dit kan perfect geschonken of via de successie verdeeld worden.

 

Wat als de grondeigenaar failliet gaat?

Gezien erfpacht een zakelijk recht is, houdt de erfpacht niet op met bestaan mocht de grondeigenaar, maar ook de erfpachtnemer, failliet gaan. Een curator zal dan de grond openbaar verkopen, in geval van faillissement door de grondeigenaar, en de nieuwe koper van de verpachte grond, zal dan diegene zijn die recht heeft op de canons en verder het vol genot over de grond zal moeten verstrekken.

Wanneer de erfpachtnemer failliet gaat, zal de curator het erfpachtrecht, samen met de constructies verkopen, en krijgt de grondeigenaar dus een nieuwe erfpachter. De opbrengst voor de verkoop is dan voor de schuldeisers , een eventueel saldo voor de vorige erfpachtnemer.

 

Wat als ik de grond wil kopen?

Een erfpachtcontract bevat maar zelden de aankoopoptie van de grond. Toch is het in de praktijk vaak mogelijk om de grond aan te kopen. Denk aan landbouwers die bijvoorbeeld al jaren enkele hectares grond pachten of erfpachten, en deze wensen aan te kopen. Stel dat de canon voor 1 hectare landbouwgrond bijvoorbeeld 700 euro per jaar bedroeg, dan kunnen de grondeigenaar en de landbouwer bijvoorbeeld overeenkomen deze grond aan te kopen de marktprijs van het moment, bijvoorbeeld 70.000 tot 110.000 euro per hectare.

Bij erfpachten in een gebouw met meerdere units in, bijvoorbeeld een appartementsgebouw of een studentenresidentie, ligt het anders. Daar kan vaker de volledige grond gekocht worden en ingelijfd worden als gemeen deel in de vereniging van mede-eigenaars. Dit is een zuiver overeen te komen transactie, noch de grondeigenaar is verplicht in te gaan op een bod op de grond, noch de erfpachtnemers zijn verplicht een bod uit te brengen. Net als bij huur, worden reeds betaalde canons, nooit in mindering gebracht van de eventuele koopprijs, anders zou het de facto een lening geweest zijn die gegeven werd.

Bij overheden wordt soms vastgelegd aan hoeveel de grond indien gewenst gekocht kan worden, in private erfpachtcontracten kan dit vrij bepaald worden. Is echter niets bepaald, is geen van de partijen verplicht tot kopen of verkopen en kunnen alleen de partijen overeenkomen over de gewenste prijs.

 

Kan ik overal appartementen kopen op erfpacht?

Helaas (nog) niet. Grondeigenaren moeten bereid zijn om erfpachten toe te staan. Voor hen betekent dit in vergelijking tot onmiddellijk de grond verkopen, veel tragere en gespreidere inkomsten.

Veel projectontwikkelaars die ook projecten op erfpacht grond aanbieden, zorgen ervoor dat in het zelfde project keuze is. Om dat mogelijk te maken splitst de grondeigenaar percelen. Zo ontstaat er in hetzelfde vastgoedproject keuze voor de klanten van de promotor. Kopers kunnen zo kiezen tussen een appartement in het project met de grond erbij, waarbij men natuurlijk een veel hoger aankoopbedrag bekomt. Of tussen een appartement waarbij de grond in erfpacht gegeven wordt, wat leidt tot een lager initieel aankoopbedrag. De keuze ligt dan volledig bij de koper.

 

Kan ik geld verliezen op korte termijn als ik iets koop op erfpachtgrond?

Zoals bij gelijk welke investering in onroerend goed, maak je waarschijnlijk verlies ten opzichte van de totale aankoopkost inclusief notariskosten, bij doorverkoop in de eerste 10 jaar, in zwakke markten zelfs de eerste 15 jaar. Gelukkig ontvang je al die tijd wel huur, maar toch. Je betaalt bij de aankoop van vastgoed heel wat verloren kosten. Denk aan notariskosten, 21% BTW bij nieuwbouw of 12,5% registratierechten op grond en gebouw (bij erfpacht maar 2% op erfpachtrecht), maar ook eventuele meubels op maat of verdere afwerking, schilderwerken, aanhorigheden, architectkosten, sales kosten van de makelaar of de promotor,... Al deze kosten zijn verloren omdat de nieuwe koper normaal niet bereid is om bijvoorbeeld twee keer de BTW of twee keer de saleskosten of notariskosten te betalen.

Stel dat je een appartement koopt van 300.000 euro, waarbij 100.000euro de grondwaarde is en 200.000 euro de constructiewaarde, dan betaal je typisch inclusief BTW, architectkosten, aanhorigheden, registratierechten op de grond, een goede 30.000euro aan inrichting, rond de 420.000 euro. Verkoop je na 5 jaar dan is het wellicht realistisch om kopers te vinden tussen de 280.000 en 330.000 euro. Deze kopers betalen dan zelf, na notariskosten en registratie, tussen de 320.000 euro en 376.000 euro. Als investeerder heb je natuurlijk 5 jaar huur ontvangen, bijvoorbeeld 1.000 per maand, dus 60.000 euro, maar verlies je ten opzichte van het totaal geïnvesteerd bedrag 90.000 tot 130.000 euro. Rekening houdend met de huur, heb je dus een verlies bij verkoop op korte termijn, van 30.000 tot 70.000 euro. In snel stijgende vastgoedmarkten kan dit verlies lager uitvallen, in dalende markten hoger. Enkel de overheid is winnaar, die ontving op 5 jaar tijd tussen de 100.000 euro en 106.000 euro

Wie hetzelfde appartement had gekocht met de grond in erfpacht, betaalde 200.000 euro constructieprijs. Inclusief btw, registratie op het erfpachtrecht, architectkosten, aanhorigheden, een zelfde inrichting van goede 30.000 euro, komt dit op een totale prijs van 310.000 euro, zo’n 110.000 euro lager dan met de grond er bij. Bij doorverkoop na 5 jaar, is wellicht een doorverkoopprijs van 190.000 tot 220.000 euro mogelijk. De nieuwe kopers betalen dan een totale prijs tussen de 215.000 en 250.000 euro. Als investeerder ontving je huur, maar betaalde je ook 5 keer een canon wat fiscaal aftrekbaar was aan bijvoorbeeld 50%. Bij 1.000 euro huur per maand en een canon van 3000 euro, heeft de investeerder op 5 jaar tijd 52.500 euro als verschil tussen huur en netto betaalde canon. Rekening houdend met de huur, de netto impact van de betaalde canon in dit voorbeeld, en de doorverkoopprijs, is er een verlies bij verkoop tussen de 47.500 euro en 67.500 euro. Dit ligt in dit voorbeeld flink lager dan in het geval van een appartement waarbij de grond mee aangekocht wordt. De overheid verdiende op 5 jaar tijd tussen de 87.000 euro en 91.600 euro, ten opzichte van het appartement met grond. Dit is een 13.000 euro minder dan bij een appartement met de grond erbij…maar de overheid is en blijft helaas de winnaar bij verkoop van onroerend goed op korte termijn.

Hoe dan ook is het doorverkopen van onroerend goed op korte termijn geen financieel gunstig verhaal door de hoge verloren kosten. Vastgoed is een lange termijn investering.  Niet onlogisch; als je bijvoorbeeld 30% kosten hebt om onroerend te kopen, en je kan verhuren aan 2,5% rendement per jaar, heb je al 12 jaar nodig om de aankoopkosten te weder samenstellen. Gelukkig kan vastgoed zelf in waarde stijgen, maar ook dalen, al is dat laatste scenario onwaarschijnlijk over een tijdshorizon van bijvoorbeeld 30 tot 50 jaar.

 

Kan ik op einde van een erfpachttermijn mijn gebouw kwijt zijn zonder vergoeding?

Dat is afhankelijk van wat het erfpachtrecht voorziet. Bij erfpachtcontracten met overheden bijvoorbeeld, is vaak voorzien dat de opstallen gratis overgaan. Dat is natuurlijk vervelend. Toch wordt dit vaak gecompenseerd door een veel lagere canon tijdens de erfpachttermijn in vergelijking tot een erfpachtcontract waar er wel hernieuwingsmodaliteiten zijn of wel aan marktwaarde moet teruggekocht worden.

In bijna alle private erfpachtcontracten in vastgoedprojecten op erfpachtgrond, wordt de erfpachtnemer vergoed mocht er ooit een einde komen aan het mogen in erfpacht nemen van de grond.

 

Waarom zijn erfpachtvergoedingen soms verschillend?

Erfpachtvergoedingen worden volledig vrij bepaald tussen erfpachtnemer en erfpachtgever en zijn gekend op moment van het aangaan van het erfpachtcontract. Een erfpachtgever zal in zijn prijszetting rekening houden met heel wat factoren. Hoe lang heeft hij de grond moeten voorfinanciëren alvorens er een project op kwam? Wat is de ligging waard op heden en in de toekomst? Hoeveel ruimte neemt het privatief in op de grondschotel? Moet de grondeigenaar inkopen aan marktwaarde bij eventuele beëindiging? De erfpachtnemer kan zelf beoordelen of hij of zij dit goede voorwaarden vindt alvorens de grond in erfpacht te nemen of het bestaande erfpachtrecht over te kopen.

 

Moet ik meer canon betalen als de huur- of uitbatingsinkomsten stijgen?

Natuurlijk niet. Een canon is een vergoeding voor het gebruik van de grond. Of er nu goed of slecht uitgebaat wordt, veel of weinig verdiend wordt, de grondeigenaar heeft geen enkel recht op eenzijdig meer te verlangen. Sommige grondeigenaars  hanteren wel in opstart- of bouwperiodes een lagere canon, maar dit wordt op voorhand bedongen.

Hoe wordt het registratierecht op een erfpacht berekend?

Je betaalt maar 2% registratierechten op de overdracht of vestiging van een erfpachtrecht in België. Deze registratierechten komen de federale overheid toe, daar waar de registratierechten op aankoop van grond en gebouw, 12% of 12,5%, de Gewesten toekomen. De grondslag waarop die 2% berekend wordt, is de som van de jaarlijkse erfpachtvergoedingen (canons) voor de duur van het erfpachtrecht.

Stel je neemt een erfpachtrecht van 99 jaar, waarbij je 1400 euro canon moet betalen. Dan wordt bij de notaris 2% gerekend, wat neerkomt op slechts 2.772 euro. Stel dat de achterliggende grondwaarde 70.000 euro was, had je bij aankoop van de grond 8750 euro betaald.

Waarom komt erfpacht voor in professionele uitbatingsprojecten? 

Toeristische uitbatingen zijn onderworpen aan strenge regels, opgelegd door de Gewesten. Terecht, want een overheid wil waken over hoe een hotel, vakantiepark, camping, B&B etc omgaat met haar gasten. Is een uitbater niet in orde met de regels ter zake, ook al komt dit door oneigenlijk gebruik van een van de eigenaars, verliest hij de uitbatingsvergunning met alle catastrofale gevolgen van dien tot eventuele strafrechterlijke vervolgingen. Professionele spelers doen er dan ook alles aan om wantoestanden te vermijden in projecten waar units per stuk verkocht worden. 

Een gewone basisakte waarbij wat regels opgemaakt worden omtrent het gebruik en het beheer, bieden in de praktijk te weinig houvast als er eigenaars de afgesproken regels overtreden. Ook is een basisakte per definitie wijzigbaar volgens vastgelegde meerderheden, waardoor het ook gevaarlijk wordt om enkel op dit contractueel document te vertrouwen om een uitbating te vrijwaren van wantoestanden. 

Erfpacht biedt professionele spelers en bona fide investeerders dan ook soelaas. Door in de erfpachtvoorwaarden specifieke sancties op te leggen bij het overtreden van fundamentele voorwaarden van de uitbatingsvergunning, ontstaat er voor alle partijen meer rechtszekerheid. 

Zo worden de zaken die cruciaal zijn voor het behoud van de uitbatingsvergunning, denk aan de verplichting tot centraal beheer, verbod op bewoning, verbod op niet beschikbaar stellen van toeristische markt, verplichting van hebben van receptie, verplichting van hebben poetsdienst,.. opgenomen als erfpachtvoorwaarde. Een erfpachtcontract is eenzijdig niet wijzigbaar; waardoor veel meer bescherming geboden wordt omtrent het respecteren van de bestemming en de uitbatingafspraken. 

Wanneer een uitbating haar exploitatievergunning zou verliezen, zijn de gevolgen niet te overzien. Denk aan het vernietigen van arbeidsplaatsen in de uitbating (receptionisten, managers, poetspersoneel, tuiniers, entertainers, …) op korte termijn, maar ook andere, bona fide mede-eigenaars worden heel hard getroffen bij een intrekking van een uitbatingsvergunning. Hun eigendom dreigt immers in waarde te zakken en de huurinkomsten vallen per direct weg. 

Waar vind ik meer literatuur over erfpacht?

Er is heel wat vakliteratuur beschikbaar over erfpacht en andere zakelijke rechten. In elke universitaire bibliotheek kan je terecht om vaktijdschriften en handboeken over erfpacht te raadplegen. 

Notarissen hebben ook vaak de handboeken staan van bekende auteurs. Je kan ook bij uitgevers van vakliteratuur, zoals Kluwer handboeken aankopen. Ook zijn er alle nieuwe handboeken op de markt, aangepast aan de nieuwe wetgeving van 2021. (Cfr Het zakelijk gebruiksrecht van erfpacht in het nieuw Burgerlijk Wetboek - Prof. R. Timmermans)

Welke notarissen in m’n buurt deden al aktes met grond in erfpacht

Alle notarissen kennen natuurlijk erfpacht. Er is heel wat literatuur over beschikbaar en het komt in heel wat toepassingen voor. Je kan natuurlijk bij gelijk welke notaris terecht, maar als je benieuwd bent welke notaris in jouw buurt al tussenkwam of de pen vasthield in aktes van vastgoedprojecten waarbij de grond voor lange termijn in erfpacht was, kan je de notaris hieronder vinden

  • Demeulemeester Anzegem

    Denys Bernard Avelgem

    Denys Pascal Zwevegem

    Deroose Knokke-Heist

    Desimpel Elisabeth Waregem

    Destrooper Ledegem

    Devos Thierry Wervik

    Dewaele Geluwe

    Dewagtere Jabbeke

    Dufaux Therese Waregem

    Dusselier Meulebeke

    Dusselier Knokke-Heist

    Dusselier Helène Meulebeke

    Himpe Ieper

    Lafontaine Knokke-Heist

    Laga Stefaan Izegem

    Lagae Izegem

    Laga Andreas Izegem

    Lambrecht Kortrijk

    Lasage Hooglede

    Logghe Filip Menen

    Loontjes Izegem

    Malfait Harelbeke

    Mertens Ieper

    Moeykens/Vanquathem Sint-Kruis

    Monballyu Pittem

    Mourion Torhout

    Polfliet Oostende

    Sabbe Jean-Louis Blankenberge

    Sabbe Yannick Izegem

    Saey Stéphane Deerlijk

    Staessens Menen

    Taelman Deerlijk

    Thevelin Henri Mesen

    Thierry Joseph & Axelle Roeselare

    Van Caillie Brugge

    Van Den Eynde Roeselare

    Van Deurzen Kristof Koekelare

    Van Haesebrouck Kortrijk

    Van Haesebrouck Aalbeke

    Van Opstal Bart/VanderHeyde Oostende

    Vanslambrouck Langemark

    Van Tieghem Oostende

    Van Tuyckom Els Brugge

    Van Walleghem Sint-Idesbald

    Vancoppernolle Kortrijk

    Vandamme/Delaere Brugge

    Vanden Bussche/ Dusselier Knokke-Heist

    Vander Heyde Thiery Rumbeke

    Vandewiele Brugge

    Vandeputte Brugge

    Vanhimbeeck Middelkerke

    Verhaeghe Jessica Gistel

    Verhaeghe & Baert Ruiselede

    Verhaeghe Christophe Ruiselede

    Verstraete Peter Roeselare

    Viane Roeselare

    Vileyn Jo Nieuwpoort

    Vlegels Francis Ingelmunster

    Willems François-Xavier Brugge

    Wittesaele Tielt

  • Agneessens Nazareth

    Bauwens Sint-Laureins

    Belle Zomergem

    Berlangè Zottegem

    Beyer Eugène-Christophe/ Neve Ferdinand Wondelgem

    Bohyn Hubert Stekene

    Boone Filip Eeklo

    Bostoen Gent

    Bracke Hildegard Wichelen

    Breckpot Aalst

    Coppejans Leen

    Debrabandere Lieve Melle

    De Block Els Temse

    De Braeckeleer Ninove

    De Clippel François Dendermonde

    De Herdt Caroline Lebbeke

    De Jaeger Watervliet

    De Man Paul Geraardsbergen

    De Meirsman Lokeren

    De Meulenaere Luc Wevelgem

    De Proft Waarschoot

    De Raet Waarschoot

    De Sagher Wetteren

    De Smet Christiaan Ninove

    De Witte Kris Sint-Amandsberg

    Dehaene Zulte

    Deweer Xavier Beveren

    Duimelynck Gent

    Eeman Joost Gent

    Evenepoel/De Brakeleer Ninove

    Flamant Ronse

    Gheeraert Christophe Kluisbergen

    Ghys Frank Ronse

    Goeminne Valerie Aalter

    Guisson Frits Zele

    Haeck Bert Beveren-Waas

    Heiremans Caroline Berlare

    Hertecant Merelbeke

    Henrist Paul Merelbeke

    Herzeel Erembodegem

    Heyvaert Sven Gent

    Janssen Sint-Lievens-Houtem

    Janssens Sint-Amandsberg

    Kluyskens Sint-Amandsberg

    Lemmerling Zele

    Lesseliers Vincent Beveren

    Lingier Aalst

    Maere Julie Drongen

    Maetenlinck Aalst

    Matthijs Erpe-mere

    Meert Sint-Niklaas

    Muller Jan Waasmunster

    Myncke Gent

    Neirinckx Lucas Temse

    Olemans Michel Brakel

    Pede Anne Merelbeke

    Raemdonck Nicolas Sint-Gillis-Waas

    Redel Erika Lovendegem

    Rijckbosch Stijn Gent

    Schoorman Zelzate

    Sintobin Zelzate

    Smet Dirk Sint Gillis Waas

    Steyaert Mieke Gent

    Uytterhaegen Christiaan Gent

    Van Belle Christian Deinze

    Van Cauwenberghe Dendermonde

    Van Damme Wim Lochristi

    Van Der Biest Sophie Lokeren

    Van Der Cruysse Zomergem

    Van Der Auwermeulen Gavere

    Van Der Paal Geertrui Lovendegem

    Van Der Paal Geertrui Gavere

    Vanderplaetsen Bernard Destelbergen

    Vandersteen Tim Assenede

    Vanderstraeten Niek Destelbergen

    Van der Veken Raf Sint Niklaas

    Van De Weghe Xavier Zulte

    Van Duffel Giselinde Zaffelare

    Van Hauwermeiren Oordegem

    Van Hoof Gent

    Van Innes Aalst

    Van Maele Laarne

    Van Steenberge Bernard Laarne

    Vandamme Lierde

    Van Vaerenbergh Lierde

    Verbist Steven Beveren

    Vercouteren Joost Beveren

    Vermeulen Gent

    Verschaffel Pierre Gent

    Verstraete Johan Sinaai-Waas

    Verstraeten Jan Assenede

    Verstraeten Vrasene

    Walraevens Herzele

    Wylleman Annelies Evergem

  • Aerts Philippe Essen

    Baetens Rose-Marie Mechelen

    Bogaerts Wilrijk

    Bracke Luc Sint-Job-In-t-Goor

    Celis Antwerpen

    Coppens Jan Vosselaar

    Coppens Jozef Vosselaar

    Couturier Dirk Wilrijk

    De Bie Eric Ekeren

    De Block Sint-Amands

    De Block Ann Sint-Amands

    De Decker Hans Brasschaat

    De Deken Antwerpen

    Debacker Mechelen

    Debus Borgerhout

    Deckers Antwerpen

    De Ferm Luc Merksem

    Dejongh - De Bounghe Kalmthout

    Delang Jan Duffel

    Demaeght Marc Veerle

    De Roeck Geert Deurne

    Dupont Dirk Rijkevorsel

    Eerens Katrien Geel

    Hellemans Hilde Hemiksem

    Herman Pieter Antwerpen

    Heylen Rita Heist-Op-Den-Berg

    Jansens Jan Stabroek

    Janssens Ilse Kontich

    Jorissen Antwerpen

    Knevels Mortsel

    Lamot Niel

    Luyten Mechelen

    Marynen/Janssens Stabroek

    Moortgat Luc Geel

    Mortelmans Luc Deurne

    Nouwkens Malle

    Poelemans Karin

    Roevens Joseph Brasschaat

    Schotte Mechelen

    Segers Weelde

    Segers & Eyskens Ravels

    Smets/Dens Antwerpen

    Steenackers Antwerpen

    Stenebrugge Vorst

    Tobback/ Wellekens/ Rooms Boom

    Van Biervliet Putte

    Van Cauwenbergh Lier

    Van Cauwenbergh Frederic Edegem

    Van De Poel Ward Putte

    Van den Abbeele Philip Antwerpen

    Vandeputte Patrick Borgerhout

    Van Gansewinkel Arendonk

    Van Kerckhoven Broechem

    Van Laere Dick Antwerpen

    Van Noten/Verholen Willebroek

    Van Overloop Wilrijk

    Vanberghen Oud-Turnhout

    Vanden Weghe Jean-Pierre Mechelen

    Vanhencxthoven Walter Herentals

    Verbist Nicolas Antwerpen

    Vereth Lier

    Verhelst Dentergem

    Verlinden Marc Westerlo

    Verlinden Philippe Rijkevorsel

    Vermander Iris Wuustwezel

    Vernimmen Nijlen

    Verschraegen Herman Wuustwezel

    Vlaeymans Sint-Katelijne-Waver

    Vlaminck Antwerpen

    Vonnicg Hulshout

    Wellens Mortsel

    Willemsen Mia Retie

  • Barthels Lucien Kanne

    Berben Neerpelt

    Bourgeois Eksel

    Bovend'Aerde Zonhoven

    Colson Tom Maasmechelen

    De Backer Mechelen

    Debucquoy Filip Kinrooi

    Delille Véronique Rekem

    Derache Hans Tessenderlo

    Dewilde Gingelom

    Drieskens Houthalen-Helchteren

    Fagard Yasmine (Colson & Fagard) Maasmechelen

    Fransman - Daelemans Bree

    Geeblen Lommel

    Hendrickx Eksel

    Homans Peer

    Hougaerts Georges Tongeren

    Indekeu Bruno Lommel

    Inyers Alken

    Janssens Chris Riemst

    Joossens Lanaken

    Le Clercq Hasselt

    Levecq Herk de Stad

    Neven Riemst

    Odeurs Sint-Truiden

    Seresia Overpelt

    Seronval Genk

    Smeets Tine Maasmechelen

    Sneyers Sint-Truiden

    Swolfs Marc Houthalen-Helchteren

    Topff Marc Neerpelt

    Tournier Beringen-Beverlo

    Tuerlinckx Bilzen

    Vangronsveld Eigenbilzen

    Vanhelmont Rose-Marie Hasselt

    Van Nerum Marc Meeuwen-Gruitrode

    Van Parijs Borgloon

    Verdonck Ilse Maasmechelen

    Verlinden Guy Heusden-Zolder

    Vertessen Philip Tessenderlo

    Voets Xavier Bilzen

    Vroninks Michel Ham

  • Abbeloos Jo Hoegaarden

    Adriaens Keerbergen

    Arnauts Bart Dilbeek

    Bauwens Brussel

    Bleeckx Gaétan Ganshoren

    Boelaert Marc Diest

    Boes Bénédicte Grimbergen

    Bogaerts Luc Brussel

    Bosmans Jean Heverlee

    Borremans Brussel

    Caeymaeckx Brussel

    Claes Nathalie Scherpenheuvel-Zichem

    Collon Oud-Heverlee

    Daniels Asse

    De Puydt Koenraad Liedekerke

    De Ruyver Brussel

    De Rynck Roosdaal

    De Schepper Peter Roosdaal

    De Weerdt Kampenhout

    Depuydt Benjamin Hoegaarden

    Devyver Katrien Halle

    Diegenant Ixelles

    Dubuisson Olivier Opwijk

    Fermon Hilde Stroombeek-bever

    Gypens Grimbergen

    Halflants Lubbeek

    Jansen Marc/Leroi Arvid Zoutleeuw

    Indekeu Brussel

    Kuypers Leuven

    Lacquet & Croes Herent

    Lagae Tervuren

    Leemans Lode Sint-Pieters-Leeuw

    Leenaerts Sint-Joris-Winge

    Lerut Sint-Joris-Winge

    Maroy Jean-Louis Brussel

    Meersman Hugo/ Wilmus Marc Etterbeek

    Meersman Jan Sint-Pieters-Leeuw

    Michaux Aarschot

    Michiels Brussel

    Mourlon - Beernaert Kappelle-Op-Den-Bos

    Moyson Marianda Kapelle-op-den-Bos

    Muyshondt Willem Brussel

    Otte Vilvoorde

    Peers Jean-Luc Londerzeel

    Robberechts Martine Zaventem

    Rooman Jean-Pierre & Lauranne Diegem

    Roosens Glabbeek

    Smets Brussel

    Springer Georges Tienen

    Spruyt Tremelo

    Stalpaert Joris Aarschot

    Stroeykens Leuven

    Talloen Leuven

    Tuerlinckx Haacht

    Valkeniers Bert Halle

    Van Achter Wolvertem

    Van Buggenhout Keerbergen

    Van Campenhout Jef Meise

    Van Den Eynde Brussel

    Van der Borght Halle

    Van Eeckhoudt Sint-Martens-Lennik

    Van Eeckhout Henri Kraainem

    Van Halewyn Jette

    Van Haverbeke Herne

    Van Laer Londerzeel

    Van Riet Halle

    Vereeken Joris Grimbergen

    Verelst Meise

    Verhaeghe Overijse

    Verhaegen/Busschaert Wemmel

    Verhasselt Sint-Genesius-Rode

    Vernimmen Brussel

    Vroninks Brussel

    Vyvey Brussel

    Willocx

    Xycops Brussel

  • Estienne Genappe

    Masson Valérie Louvain-La-Neuve

    Nicoise Grez Doiceau

    Paulus Pierre Rixensart

    Somville Court ste Etienne

    Sterckmans Tubize

  • Gribomont Yves Seneffe

    Levie Yves-Michel La Louvière

    Dumon Philippe Moeskroen

  • Dumont Pierre Waremme

    Godin Luik

    Houmard Fabienne Amay

  • Pierard Marche-en-Famenne

    Umbreit Arlon

  • Lambinet Couvin

    Ransquin Olloy-sur-Viroin

  • Le Roux Christophe Schaarbeek